Sharp SJ-FS820VSL Instrukcja Użytkownika Strona 145

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 308
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 144
145
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
WLOT
WYLOT
Przechowywanie produktów żywnościowych w lodówce
zmniejszy ryzyko ich zepsucia. Aby wydłużyć przydatność
produktów żywnościowych do spożycia, upewnij się, że
przechowujesz produkty o najwyższej świeżości. Poniżej
zamieszczono ogólne wskazówki pozwalające właściwie
przechowywać żywność przez dłuższy okres.
Owoce / warzywa
Aby zminimalizować utratę wilgoci, owoce i warzywa powinny
być umieszczone luźno w plastikowej osłonie np. w folii lub
torebkach (nie zamykać) i umieszczone w pojemniku na
warzywa lub komorze na owoce.
W wypadku przechowywania dużej ilości warzyw może utworzyć
się wilgoć. Nie ma ona wpływu na działanie i wydajność. Użyj
suchą ścierkę do usunięcia wilgoci.
Nabiał i jajka
Większość produktów nabiałowych ma na opakowaniu
zalecaną temperaturę przechowywania i datę przydatności do
spożycia.
Jajka powinieneś przechowywać w pojemniku na jajka.
Mięso / ryby / drób
Umieść na talerzu lub w pojemniku i zakryj warstwą papieru
lub folią do zawijania.
Większe kawałki mięsa, ryb lub drobiu umieść z tyłu półek.
Upewnij się, że wszystkie gotowane produkty żywnościowe
są dokładnie zawinięte lub umieszczone w hermetycznych
pojemnikach.
UWAGA
Rozkładaj produkty żywnościowe na
łkach równomiernie, aby zapewnić
efektywną cyrkulację chłodnego powietrza.
Przed włożeniem żywności do lodówki
należy ją ochłodzić. Przechowywanie
gorącego pożywienia podnosi temperaturę
wewnątrz lodówki i zwiększa ryzyko
zepsucia się żywności.
Nie blokuj żywnością ani pojemnikami
otworów wlotu i wylotu powietrza układu
chłodzącego; w przeciwnym wypadku
żywność znajdująca się w lodówce nie
zostanie równomiernie schłodzona.
Trzymaj drzwi dobrze zamknięte.
Nie umieszczaj żywności przy wylocie
chłodnego powietrza. Może to prowadzić do
zamarzania żywności.
Aby uzyskać jak najlepsze mrożenie
Żywność powinna być świeża.
Aby szybko zamrozić żywność, zamrażaj jednocześnie
niewielkie jej ilości.
Żywność powinna być odpowiednio zabezpieczona, szczelnie
zawinięta lub przykryta.
Rozkładaj żywność w lodówce równomiernie.
Etykietuj torebki i pojemniki, aby orientować się w zawartości
zamrażarki.
Warzywa nie są odpowiednie
do tej komory. Mogą zostać
zamrożone.
Owoce
Nabiał
Drobne produkty
żywnościowe
Jaja itp.
Butelki itp.
(Duży rozmiar)
Mięso, ryby, drób itp.
Warzywa
Drobne produkty
żywnościowe
Soki itp.
Butelki itp.
Zamrożona żywność
(małych rozmiarów)
Zamrożona żywność
(Duży rozmiar)
Kostki lodu
Zamrożona żywność
(małych rozmiarów)
(B423)E_1.indb 145(B423)E_1.indb 145 2013/04/18 18:40:132013/04/18 18:40:13
Przeglądanie stron 144
1 2 ... 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 ... 307 308

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag